Zrušená akcia v Starej garde

12.03.2012 12:56

V sobotu ráno, po splnení občianskych povinnosti v súvislosti s voľbami vyrážame vo dvojici Roman Antoška a Csaba Igaz na Košariská. V pláne sú práce v Hilti pukline, kde sme od minulého roka, kedy sme tam zničili vrták, nepôsobili. Nabalení všetkými potrebnými pomôckami vyrážame do jaskyne Stará garda niečo pred dvanástou. Pri vchode jaskyne nás už ale čaká nepríjemné prekvapenie. Všetky odvodové cesty potoka na povrchu sú upchaté a tým sa voda z roztápajúceho sa snehu ponára okolo betónových skruží pri vchode. Už tušíme, že jaskyňa nám dnes nedovolí zísť až do Hilti pukliny, ale pokúsime sa o to. Najprv vyčistíme všetky možné cesty pre odvod vody na povrchu a potom zostupujeme do jaskyne. Už pri vchode nás čaká sprcha. V Čiernom dóme intenzívne prší z celého stropu a v kolmej pukline, ktorá vedie z dómu smerom k studni s reťazou, sa už nedá prejsť bez toho, že by sme nenabrali vodu do transporťáku. Odložíme ho na suché miesto a už len z pasie prechádzame do Dómu netopierov. Tam nás pohľad na potok, ktorý obteká zával okolo lanového rebríka, presvedčí, aby sme neriskovali a vybrali si inú možnosť. Ideme sa teda pozrieť exkurzne do Fragmentu meandra. Fragment je stále zatopený, no hladina vody je ustálená a neodteká z neho ako pri minulej návšteve na konci januára, čo je zaujímavé vzhľadom na to, že všade inde v jaskyni výdatne prší. Roman, keďže má skúsenosti s určovaním netopierov našu exkurziu obohatí aj o ich opis. Pri Netopierovi obyčajnom sleduje aj chorobu bieleho nosa, ktorá ale chvalabohu nie je prítomná. Určí 3 druhy: 

  • Netopier obyčajný (Myotis Myotis) sa nachádza pri Fragmente meandra,
  • Podkovár malý (Rhinolophus hippsideros) je náš Vinco, nachádza sa vo Vstupnom dóme,
  • Netopier riasnatý (Myotis nattereri) sa nachádza v Dóme netopierov, ale jeho zaradením si Roman nie je istý, keďže na určenie visí príliš vysoko.

Z jaskyne vychádzame mokrí asi po hodine, ale vzhľadom na pekné počasie ešte spravíme prechádzku k bobrej hrádze smerom na Raču. Po návrate na chatku sa snažíme vysušiť veci a po uprataní chatky odchádzame okolo piatej do Bratislavy.

 

Pripájame ešte pár fotografií z akcie spred minulého týždňa, kedy sme pílili a štiepali drevo a dokončili rínu, ktorú nám nainštalovali bratia zo skupiny Plavecké Podhradie.

Spomínanej akcie sa vtedy zúčastnili: M. Adam, P. Čarný, Tomáš a Eva Ďurkovci, Cs. Igaz, M. Mikuš, V. Mucha, M. Vrabec.

Cs.I.

 

Fotogaléria: Práca s drevom