V Štiavnických vrchoch

21.03.2012 14:07

V piatok okolo pol tretej vyrážame z Bratislavy v zostave Peter Magdolen, Radko Nevařil a Csaba Igaz do Žarnovice. Tam sa stretávame s Ondrejom Trávnikom z našej skupiny, s Milanom Bluskom a Ľubošom Janečkom z OS Plavecké Podhradie a s Jurom Šurkom a Mariom Olšavským, ktorí nás pozvali na víkend. Vydáme sa do Vyhní, kde ešte pred ubytovaním sa stihneme pozrieť riolitové kamenné more, najväčšie v Strednej Európe. Ubytujeme sa, navečeriame a kecáme dlho do noci.

Na druhý deň už o desiatej vyrážame z Hodruše-Hámrov do bane Florianka na exkurziu. Sprevádza nás Jurov kamarát, jaskyniar Alexander Gábor, čiže Šaňo z OS Tribeč. Baňu pozná veľmi dobre, upozorňuje nás na rôzne zaujímavosti takže sa nenúdime. Počas štvorhodinovej exkurzie fotíme aragonitovú výzdobu, kryštály kalcitu, netopiere, profily chodieb. Po exkurzií nasleduje krátky výstup na kopec Rotenstein ktorý nás prekvapuje výhladom a krásou skalných útvarov a potom strmý zostup do Hodruše-Hámrov. Po kvalitnom neskorom obede vyše hodiny oddychujeme v termálnej vode vo Vyhniach.

V nedeľu po opúšťaní chaty kde sme bývali ideme do Píle, kde máme naplánovanú pracovnú akciu v rovnomennej jaskyni. Juro nám cestou poukazuje okolité ešte neprebádané otvory. Postupne sa dostávame do jaskyne Oblúk, kde sa prezliekame. Presúvame sa do j. Píla. Po rýchlom zostupe sa pustíme do rozširovania pukliny, za ktorou očakávame pokračovanie. Nastúpi vrtačka a po zrušení dvoch dier máme niekoľko vedier materiálu na ťaženie. Postupne puklinu spriechodníme, no Juro po jej preskúmaní hlási jej koniec. Postup je asi trojmetrový, v pukline sa nachádza skromná výzdoba.

Po tejto akcie sa presúvame do Žarnovice, kde sa rozlúčime s Ondrom a v zostave Juro, Mario, Peter, Radko a ja sa rozhodneme pre výstup na hrad Revište. Až po tejto krátkej túre sa lúčime s Jurom a Mariom, ktorím aj touto cestou ďakujeme za krásny výkend, a vydáme sa na cestu do Bratislavy.

Cs.I.

Fotogaléria: V Štiavnických vrchoch