Útok z dvoch strán

03.04.2012 18:05

V sobotu okolo pol jednej vyrážame z chatky. Je nás dokopy šesť, ale pri potoku, kde obvykle umývame atombordely, sa delíme na dve skupiny. Štyria (Ondro, Miki, Radko a Csaba) ideme do Majkovej, kým zvyšní dvaja (Peťo a Roman) idú do Gardy. Obidve skupiny sú vybavené vŕtačkami a v pláne je z dvoch strán zaútočiť na puklinu, ktorá spája obidve jaskyne.

Pohľad z Majkovej j.

U nás na samom spodku Majkovej puklina smeruje dole, ale je úzka. Pozitívum ale je, že sa dohovoríme bez väčšieho úsilia, čiže od poslednej zvukovej skúšky sme k spojeniu bližšie. Dym z prvej salónky z Gardy (ktorý došiel za necelých 10 sekúnd) spolu s miestom, kde je Peťa najlepsie počuť, nám v Majkovej jednoznačne ukáže cestu.  Pustíme sa teda do rozširovania a predlžovania. Striedavo ťažíme, vŕtame, počúvame, hulákame. U nás v Majkovej postupujeme pomaly pozdĺž pukliny, ale hlavne dopredu. Smerom dole zatiaľ nemá zmysel ísť, keďže hlasy dvojice z Gardy stále neprichádzajú tesne spod nás. Masív je na jednej strane pukliny pevný a na druhej strane je rozrušený, miestami vyplnený hlinou. Veľakrát na postupovanie stačí krompáč a kladivo. Počas akcie robíme ešte zvukové skúšky: Roman s Peťom skúšajú aj iné miesta, my sa tiež rozmiestňujeme a počúvame, ale tieto pokusy len potvrdzujú správnosť miesta, kde robíme.

Pohľad zo Starej gardy

O štvrťhodinu neskôr, ako vstúpilo prvé družstvo do Majkovej jaskyni, vošla dvojica Antoška a Magdolen do jaskyne Stará garda. Cesta na pracovisko trvala podstatne dlhšie ako pracovníkom v Majkovej. V Hnilej chodbe za Polnočným dómom sme tak začali pracovať asi o hodinu po kolegoch. Hneď po príchode sme nadviazali zvukový kontakt na dvoch miestach. Zreteľnejšie bolo hlas od Majkovej počuť v úzkej škáre bližšie k Polnočnému dómu, no na prácu sa viacej hodí širšia puklina viac pri konci Hnilej chodby, cca 2 m ďalej od prvého miesta. Prvú dieru sme navŕtali vedľa hlasnejšej škáry, avšak účinnosť tu bola minimálna, vápenec je prerušovaný častými puklinami. Aspoň sme vykonali dymovú skúšku a jaskyniarov v Majkovej tak naviedli do správneho smeru.Ďalšie diery sme vŕtali do vzdialenejšieho miesta a aj tu reálne postupovali. Puklina ide takmer kolmo hore, čo je pre prieskumníka, ktorý vylamuje kusy skál nad hlavou značne nepríjemné. Postupom času sa však podarilo navŕtať dohora osem dier a postúpiť tak 1 m vyššie. Puklina sa mierne rozšírila, vybieha do oboch strán a dohora vidieť zo dva metre voľné. Ku koncu akcie tu počuteľnosť prekonala prvé miesto. Smer je teda dobrý, ale napriek viacerým pokusom so silným svetlom sme vizuálny kontakt nezaznamenali. Pracovníci v oboch jaskyniach tak naisto nepracujú v jednej poruche, ale bude tu aspoň jedno zalomenie. Už vieme, že do Speleomítingu spojenie nestihneme, môžeme teda do budúcna pracovať vo voľnejšom tempe.

Akcie sa v čase od 12.30 do 19.00 zúčastnili: R. Antoška, Cs. Igaz, P. Magdolen, M. Mikuš, R. Nevařil, O. Trávnik.

 

Magdolen, Igaz

 

Fotogaléria: Útok z dvoch strán