S deťmi do jaskyne

11.06.2013 08:58

Tohtoročná, v poradí už tretia detská výprava do Borinského podzemia sa vydarila. Tridsaťpäť detí v sprievode rodičov vedení jaskyniarmi si počas slnečného sobotného dopoludnia prezrelo jaskyňu SEDMIČKA. Rozdelení do troch skupiniek nedočkavé deti vstúpili do jaskyne, kde asi máloktoré z nich tušilo čo tam uvidia. Postupne sme sa dosali až do veľkého dómu , deti zvládali prechod úžinami, stúpačkami, rebríkom a dokonca poniektoré sa dostali až k jazierku. Jaskyniari im zaujímavo porozprávali o vzniku jaskyne, postupnosti objavov nových chodieb a o aktivitách ktoré v podzemí prevádzajú. Cesta von na denné svetlo už bola rýchlejšia. Deti s úsmevom vychádzali a pri dennom svetle zisťovali aké sú celé ušpinené od blata, tentoraz ich však rodičia zato vôbec nekarhali, to asi preto že aj oni vyzerali tak isto. Našťastie sa dalo blato v potoku umyť, tu sa ešte mohli deti zabaviť chytaním rybičiek a čvachtaním sa v studenej vode. Po príchode k jaskyniarskej chatke sa všetci najedli, opekačka na ohni v lese, slaninka, špekačky a iné podobné špecialitky. Posilnené deti dostali možnosť hľadať poklad ukrytý v lese, no museli splniť rôzne úlohy aby si poklad odmenu zaslúžili. Na všetkých bolo vidieť, že sa cítia pohodovo a že si užívajú čas ktorý sa dobre rozhodli stráviť v prírode. Na záver ešte deti dostali medaile a pamätné diplomy za účasť na tejto akcii. Po celodennom slnku prišla krátka búrka ktorá dala impulz k odchodu takmer všetkých rodín.

Na tomto mieste by som sa rád poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii programu a sprevádzania v jaskyni. Bol to naozaj správne venovaný čas deťom.

Zúčastnení: Pavúk Baltazár a jeho priatelia:

P.Čarný, P.Červeň, E.Červeňová, H. Dočolmanská, N.Dočolomanská, R. Dočolomanský, C.Igaz, M.Kučera, P.Magdolen, , M.Mikuš, O. Trávnik, L.Strelková, L.Sliva

Radovan D.

 

Fotogaléria: S deťmi do jaskyne