Prechod jaskyňami: dnu Jubilejnou von Starou gardou úspešný

18.02.2016 22:32

Od pripojenia jaskyne Jubilejná k systému Stará garda-Majková a vzniku Borinského jaskynného systému dňa 8.11.2014 prešla nejaká tá doba. Kým prechod vchodom zo Starej gardy a východom cez Jubilejnú sa realizoval už 2-krát (prvý krát po pár dňoch od pripojenia, druhý po niekoľkých týždňoch). Otázka prechodu vchodom cez Jubilejnú a východom cez Starú gardu však ostávala otvorená dlhšiu dobu. Prechod týmto smerom totiž nie je vôbec jednoduchý. Blokové a úzke partie vrchnej časti jaskyne Jubilejná, následná blatistá stredná pasáž Jubilejnej a nakoniec ako čerešnička na torte: dno Jubilejnej - úzke chodby často krát široké a vysoké len 0,5m, dajú človeku zabrať. Nehovoriac o tom, že sa treba ešte vyštverať na povrch celou Starou gardou. Niet sa čomu diviť, že tento palčivý problém sa podarilo rozlúsknuť až po viac ako roku od prvého prechodu smerom Stará grada-Jubilejná, najmä z príčiny, že nie je momentálne dôvod práce v smere Jubilejná-St. garda.

Na prechod sme sa dohodli už dávnejšie tak isto ako na logistike akcie. Zabiť celý deň len prechodom cez dve jaskyne nám prišlo ako mrhanie drahocenným pozemským časom. Rozhodli sme sa teda spojiť prechod s pracovnou akciu v Starej garde. Prenos transporťáku s 5kg materiálu z Jubilejnej do Starej gardy nám prišiel už len pre náročnosť prechodu ako vraždení nápad. Ako Borinský jaskyniari sme síce borci, ale nie samovrahovia! Padol návrh odvliecť materiál  k miestu akcie - pukline hučiacej vody v Starej garde, deň pred tým.

Prišiel víkend kedy sa mala akcia uskutočniť. Hoci sa nám v piatok večer (12.2.) už veľmi nechcelo ísť do jaskyne, splnili sme čo sme si sľúbili. A tak v zložení Cs. Igaz, R. Dočolomanský a M. Ševčík sme o 22:00 odniesli transporťák aj s vŕtačkou na miesto zajtrajšej akcie. Aby sa na nás nepovedalo, že sme len vbehli a vybehli do jaskyne rozhodli sme sa ešte vymedziť lanom chodník pomedzi kvapľovú výzdobu a sintrové jazierka v Nádejnej sieni v Starej garde. Treba objavovať, ale objavené treba predsa aj chrániť! Po výleze, krátko po polnoci sme sa tešili, že vyjdeme 2x tým istým vchodom, pričom ním vojdeme len raz (v piatok). Teda vtedy to bolo ešte len na úrovni "možno".

V sobotu (13.2.2016) sme ešte počkali kým príde Ondrej a odíde menšia partia pod vedením Radovana a J. Cibulkovej na exkurziu do Starej gardy. O 12:30 sme už v zložení M. Adam, Cs. Igaz, O. Miklánek a M. Ševčík mierili k Jubilejnej. Prechod sme zahájili krátko po 13:00. Prvé úseky jaskyne sme zvládli hravo. Blížili sme sa k dnu jaskyne a pomaly ľutovali ročné obdobie kedy sme zvolili prechod. Vody bolo všade neúrekom. Najviac sme sa báli, že neprejdeme cez najužšiu časť jaskyne tzv. pôrod, ktorá občas býva celá pod vodou, najmä v týchto mesiacoch. Strach bol opodstatnený (zmarenie celej akcie), ale nakoniec zbytočný. V pôrode síce tiekla voda, ale nič nezdolateľné. Problém však nastal až po tomto mieste. Mokrým, blatovým a pomaly sa pohybujúcim v úzkych chodbách Jubilejky a neskôr Starej gardy nám začínala byť postupná zima. Hoci sme sa snažili ísť v rámci možnosti friško, vlhkosť sa zahrýzala pod kombinézy. Prišli sme na pracovisko v Starej garde - puklinu hučiacej vody. Toto bolo otvorené ako zatiaľ najperspektívnejšie miesto na ďalšie objavy v Starej garde, len pred 2 týždňami. Je tu počuť hukot vody a vidieť potok pravdepodobne tečúci od Hornej gardy (jaskyňa cca 20m povyše Starej gardy). Pracovisko je puklina povedľa hlavného ťahu a je charakteristické svojimi silnými prievanmi - najmä z hlavného ťahu jaskyne. Tento prievan už len dokončil to čo začala voda a blato Jubilejnej. Rýchlo sme urobili potrebnú prácu a celý uzimený vybehli krátko po 18:00 z jaskyne. Prechod z Jubilejnej do Starej gardy (dĺžka cca 800m, prevýšenie 100m) sme odhadli na 3 hod. čistého času: 2 hod. od vchodu Jubilejnej do miesta prepojenia v Starej garde a 1 hod. od tohto miesta k vchodu Starej gardy.

Po prechode sa vynoril ďalší problém. Tento krát prechod celým systémom vcelku (všetkými 3 vchodmi naraz). Nuž uvidíme ako a kedy sa s týmto problémom popasujeme.

V nedeľu (14.2.) sa ešte uskutočnila menšia akcia spojená s fotografovaním priestorov a vodopádu vo Veľkom Prepadlom v zložení M. Ševeček (fotograf), Z. Schusterová (model), L. Strelková a M. Ševčík (družstvo obsluhy bleskov), M. a K. Lisý (družstvo logistiky a podpory).

 

Matej Ševčík

Fotogaleria