Postup v Majkovej jaskyni

14.11.2011 11:58

Pracovnú akciu sme s Marcelom naštartovali v sobotu, okolo jednej poobede. Rýchlo sme zišli v Majkovej jaskyni do Učiteľskej pukliny tam, kde sme robili aj minulý týždeň. Postupne sme navŕtali a zrušili 3 diery. Vápenec bol rozpukaný, pracne sme ho museli rozoberať  bez kladiva, ktoré sme zabudli na základni. Nakoniec sa nám vrch pukliny, ktorá je pod Učiteľskou a je s ňou paralelná, podaril rozšíriť tak, že sa do nej dalo naliezť. K tomu, aby sme sa dostali na jej spodok, bolo treba ešte odstrániť jeden vzpriečený balvan a ďalšou dierou ju trochu aj rozšíriť.

Puklina je najširšia na spodku, pod miestom, kde sa do nej nalieza. Vpravo, smerom na Starú Gardu ide asi 5 – 6 metrov dlhá chodba, no končí závalom. V závale ešte vidno asi 3 – 4 metre dopredu, ale robilo by sa tu zle. Na tomto mieste prievan veľmi nebolo cítiť. Vľavo, opačným smerom sa dá ísť ešte 4 – 5 metrov, no puklina je potom úzka (šírka okolo 20 cm), ide však ďalej. No ale ako jej najzaujímavejšia časť sa ukázal jej spodok,  čo je v podstate suťovisko s blatom. Po pár minutách práce sa nám tu podarilo vykopať takmer meter hlbokú sondu, z ktorej začalo cítiť silný prievan. Prievan bolo cítiť aj pred kopaním, no po ňom oveľa silnejšie. Miesto na odkladanie materiálu je, pracovať by sa tu určite oplatilo, no uvidíme ako zhodnotia situáciu ostatní. Majkova jaskyňa je teda odhadom hlbšia o 3 metre a dlhšia o 10.

Za ten čas, kým sme boli v jaskyni, Eva, Tomáš a Čaro stihli urobiť kopu práce na základni. Už máme vonkajšie parapety, je namontovaný prietokový ohrievač na teplú vodu, no ešte nie je funkčne zapojený a je spravený odvod teplého vzduchu z krbu do kúpelne.

 

Pracovnej akcie v Majkovej j. sa zúčastnili: M. Adam a Cs. Igaz

Na základni pracovali: P. Čarný a Eva a Tomáš Ďurkoví.

Cs. I.

 

Súvisiace články: