Zameriavanie Rumunskej pukliny

01.09.2013 19:28

O otváraní ponoru nad Starou Gardou sme už dlhšie uvažovali a tento piatok (30.08.2013) sme sa do toho aj pustili. Keďže z Bratislavy sme vyrážali po tretej, celú akciu sme štartovali až okolo piatej. Robili sme do zatmenia a podarilo sa vykopať asi meter hlbokú sondu, z ktorej sa dalo už zaliezť pod skalu, kde sa stráca voda. Pred kopaním sme vodu odklonili do rúry, ktorá ju vedie až pod vchod jaskyne. Voda z tohto ponoru podľa Peťa Magdolena ide až do dómu nad lanovým rebríkom, ktorý vedie k Fragmentu meandra.

Zúčastnení: Csaba Igaz, Peter Magdolen, Peter Ševčík

Sobotňajšia akcia v čase od 12.00 do 18.30 bola zrealizovaná na dne Bahennej chodby v j. Sedmička. Zamerali sme celkovo 49,5 metrov. Počas zameriavania sme sa bohužiaľ na koniec Rumunskej pukliny nedostali (zostáva ešte zamerať cca. 15 - 20 metrov), ale priebežne sme ju zdokumentovali, zistili prievan a v neposlednom rade objavili (zásluha Petra Ševčíka) aj jeden malý okruh, ktorý sme aj zamerali. Akcia bola náročná kvôli bahnu a úžinám, ktoré sa niekedy dali prekonať len na výdych.

Zúčastnení: Csaba Igaz, Peter Magdolen, Peter Ševčík

Nedeľa bola určená sprevádzaniu záujemcu Šimona v j. Sedmička a vypratávaniu okolia otvoru s prievaniom pri vchode jaskyne, ktorý sme rozšírili asi pred mesiacom.

Zúčastnení: Csaba Igaz, Peter Magdolen, Peter Ševčík, Šimon

Csaba IGAZ

 

Fotogaléria: Zameriavanie Rumunskej pukliny