Studňa pokorená! Alebo historicky prvé technické lezenie v Borinskom krase

10.05.2016 00:03

Po avizovanom objave studne v Starej Garde nám bolo všetkým jasné, že jej zdolanie je len otázkou krátkeho času. Aj napriek veľkej chuti čím skôr do jej stien "zanoriť železo" v nás prevládol spoločenský duch a tak víkend, ktorý prišiel po tom objavnom, sme využili na reprezentáciu a utužovanie vzťahov v zahraničí, konkrétne návštevu Moravského krasu v Českej republike na akcii speleofórum 2016.

Víkend 29.04.-01.05 bol, ale náš!

Chuť objavovať a opäť raz zvíťazila nad ľudskou lenivosťou a tak už 29.04. o 19:00 stojíme pred vchodom do Starej Gardy ôsmi. Lezci: M. Kučera a R. Dočolomanský a podporný tým: R. Antoška, M. a E. Adamovci, M. Ševčík, B. Gajdoš, M. Brezovský. Po štandardom a rýchlom presune vecí do nového objavu a nachystaní všetkého potrebného sa Martin s Radovanom striedajú v lezení studne. Postup je náročný. Steny studne majú charakter blokoviska pričom samotné kamene sú pospájané len mokrým blatom a často držia len na pekné slovo. Čochvíľa padá k dnu studne nejeden kameň, ktorý si lezci zhadzujú pre bezpečnejší postup. Vŕtajú postupové kotvenia a za pomoci lanových rebríkov po niekoľkých hodinách lezenia R. Dočolomanský vylieza do stropu studne kde sa usádza na akýsi balkón. Ukotvuje statické lano, aby aj ostatný členovia mohli nazrieť do prítokového kanála, v strope studne nad balkónom. Kanál je, ale veľmi úzky a potreboval by rozšíriť. Avšak vidina behania po lane štýlom "jojo" s rizikom poškodenia lana pri rozširovaní sa nikomu príliš nepozdáva, uvidíme však čo ukáže čas. Ako prvý statické lano skúša M. Kučera. Lano drži, Martin prežil. Ostatný však pre absenciu výstroja ostávame na dne, však statické lano nechávame natiahnuté, studňa tu snáď ešte ďalších "5 minút" bude a tak ju vylezieme i my inokedy. Po zlanení, odstrojení studne a pobalení vecí o 2:00 ráno vychádzame unavený, ale šťastný na povrch. Príroda k nám opäť bola zhovievavá a dovolila hore poodhaliť ďalšie svoje tajomstvo a zároveň zapísať túto akciu do dejín Borinského jaskyniarstva ako vôbec prvé technické lezenie v jaskyni v Borinskom krase!

V sobotu 30.04.2016 P. Magdolen, R. Dočolomanský, R. Nevařil a P. Červeň v rámci príprav na jaskyniarsky týždeň a speleoškolu "vystrojujú" a "spíjemňujú" Majkovú jaskyňu - navŕtavajú stupy, inštalujú rebrík a čo to rozširujú. Zároveň tí čo ešte neboli v studni v Garde ju navštevujú a Radovan zisťuje, či sa náhodou niečo nezmenilo od včerajšku. Všetko je v poriadku.

V nedeľu 01.05.2016 P. Čarný a O. Miklánek vystrojujú rebríkmi bahennú chodbu v Sedmičke, opäť ako príprava na JT a SŠ a možno i pre čosi viac...

Opäť pekný a pracovný víkend na Borinke.

 

Matej Ševčík

Fotogaleria