Nabitý víkend: Stavba základne a návšteva jaskýň (1.-3.4.2011)

04.04.2011 15:12

Celá víkendová akcia sa pre mňa začala asi o pol siedmej v piatok, kedy ma Radovan Dočolomanský vyzdvihol v Karlovej Vsi. Prišiel s dodávkou, lebo sme mali v pláne vypratať čo najviac vecí z klubovne a odniesť ich na základňu na Košariská. Na mieste v klubovni nás už čakal Peter Čarný, ktorý stihol do nášho príchodu nejaký materiál už aj pripraviť na odvoz. Naložili sme dodávku tak, aby sme ju maximálne využili a vydali sme sa na základňu. Čáro v Dúbravke síce vystúpil, ale sľúbil, že sa k nám v sobotu pridá. Na základňu sme sa dostali asi o pol deviatej, kde nás už čakali Marcel Adam, Peter Magdolén a Radko Nevařil. Auto sme nevyložili, namiesto toho sme sa rozhodli ísť do jaskyne Stará Garda na mapovaciu akciu. Vyrazili sme asi okolo desiatej v zložení Radovan, Peter, Radko a ja. Za približne 4 hodiny, asi do druhej v noci, sa nám podarilo zamerať časť jaskyne v merkaptánovej pukline od miesta posledného osadeného bodu až do Siene strachu v novoobjavených priestoroch. Táto časť jaskyne je asi najťažšia hlavne kvôli úzkym plazivkám a mapovanie v nej tiež nebolo veľmi jednoduché. Celková zameraná dlžka poligónu je 55 metrov a Peter sľúbil, že čo najskôr vyhotoví aj mapu, na čo sme všetci zvedaví, keďže zatiaľ sa len dohadujeme o tom, kam smerujú nové priestory. Na základňu sme sa vrátili asi okolo pol tretej a po jednom pivku sme sa uložili do spacákov.

V sobotu ako prvý vstával Radovan, a kým sme sa všetci dali do kopy, stihol v podkroví osadiť parapetné dosky. Postupne sa k nám pridal Čáro, Eva a Tomáš Ďurkoví a z trampov ešte Bredi. Postupne sa pustilo do prípravy šalungu pre prístupový betónový chodník na terasu základne, omietania a vyhladenia ešte nedokončenej steny na prízemí chatky, osadzania parapetných dosiek na prízemí, maľovania podkrovia, riešenia vodovodu, natierania kúpelne penetrákom a osádzania mreží  na oknách na prízemí. Prácu na základni sme ukončili okolo ôsmej, kedy sa podaril vyliať už aj betónový chodník. Hoci sa túto sobotu spravil tiež dobrý kus roboty, stále je čo robiť, a tak sa obraciam aj na ostatných jaskyniarov našej skupiny, aby keď si dokážu nájsť aspoň jeden deň voľna, prišli a pomohli nám.

V sobotu sme sa okrem stavby ešte venovali skupine zahraničných záujemcov, ktorí boli zvedaví na podzemný svet. Peter im porozprával o jaskyni Sedmička, okolností okolo objavení, upozornil na odlámané kvaple, čo je výsledkom tých dvadsiatich rokov, kedy bola jaskyňa po objavení ešte otvorená a každý človek, či dokázal oceniť krásu vápencovej výzdoby alebo nie, mal voľnú cestu dnu.

V nedeľu sme zostali len štyria, Marcel, Peter, Radko a ja. Pridal sa k nám Miro Potas a Tomáš Kundla, ktorých sme zobrali do jaskyne Stará Garda. Za cieľ sme mali vytiahnúť dva káble na vysušenie, keďže v najbližšom období sa plánuje v tejto jaskyni väčšia akcia aj s centrálou a obhliadka nových priestorov jednak preto, lebo ich Marcel ešte nevidel, a aj preto, lebo na poslednej akcií sme zistili, že prístupová plazivka bola po výdatných dažďoch zatopená. Našťastie tentokrát sa už dalo prejsť a zistili sme, že v Dóme chaosu nenastala žiadna zmena, neboli stopy po vode. Marcel s Tomášom mali veľký zážitok z nových priestorov, zhodli sme sa na tom, že Stará Garda skrýva asi najkrajšie priestory, ktoré sa nachádzajú v Borinskom krase.

Domov sme išli asi okolo siedmej, po výdatnej večeri v Zapadnutom kúte.

Cs.I.

Fotogaléria: Nabitý víkend: Stavba základne a návšteva jaskýň (1.-3.4.2011)

......................................................................................................................................................................................................................