Krátka správa účastníka akcie v Čachtickom krase

10.08.2017 20:58

Po tohtoročnej februárovej akcii v Čachtickom krase, ktorá mala skôr exkurzný ako pracovný charakter, som si minimálne sám pre seba povedal, že by nebolo zlé chlapcom z Čachtíc prísť aj pomôcť čo-to porobiť, nie sa len "pokukať". A tak keď na júl členovia OS Čachtice vymysleli akciu na OMVJ nebolo viac na čo čakať.

Akcia sa oficiálne konala od 20. do 23. júla, avšak pre pracovné povinnosti sa mi dalo prísť až v sobotu (22.7.) okolo obeda v sobotu, čo podľa telefonického rozhovoru s Lukášom nebol až taký problém a tak bolo rozhodnuté. Ostatný členovia SpeleoBA pre vopred dohodnutú akciu v Borinke šli ta, hoci mnohí zvažovali účasť v Čachticiach.

V sobotu po splnení pracovných povinností v nemocnici prichádzam o 12:45 k závrtu OMVJ v Čachtickom krase. Ľudí je tu neúrekom, práce sú v plnom prúde a morálka je na najvyššom stupni a tak ešte rozohriaty prikladám ruku k dielu i ja. Postupne sa dozvedám čo všetko sa zatiaľ urobilo a udialo:
1.) Materiálu sa vyťažilo toľko, že už snáď nik nevie povedať, koľký kýbeľ sa vyťahuje a práca sa hodnotí podľa toho, aký je vysoký múr zo skál pri vchode do závrtu

2.) Pracuje sa hlboko do noci

3.) Bohužiaľ sa stal dnes skoro ráno, úraz. S pomedzi výstuže v sonde vypadol kameň a nešťastníkovi spadol na pravú stranu krku a ramena. Po vyšetrení v nemocnici z toho vyšla fraktúra klavikuly a proc. transversus C5, nič vážne, ale nič čo by potešilo. Opäť platí: "Jaskyňa je divoký priestor, kde treba dávať pozor na každú maličkom, pretože aj na prvý pohľad malý úraz môže mať ťažké následky."

Po práci prišiel obed. Keďže sa človek chcel trochu pokochať krasom tak po obede nastal ten správny čas na prechádzu po okolitých krasových "javoch" a skúške hľadania jaskýň bioindikačnou metódou (viac vo fotogalérii) v sprievode M. Sľuku, S. Votoupala a A. Votoupalovej.

Podvečer prišla poriadna "zleja", ktorá utlmila prácu v závrte. Zároveň sa práve dovarila vynikajúca kapustnica, preto dlhotrvajúca prestávka a početné dni strávene v závrte znamenali prakticky aj ukončenie práce v tento deň. Pokračovalo sa premietaním fotiek a debatou až do neskorých nočných hodín.

V nedeľu 23.7. bolo pôvodne v pláne v prácach pokračovať. Keďže však okolie bolo výrazné mokré, vzduch studený a podľa počasia a predpovede SHMU malo pred 12:00 začať pršať zvolili sme radšej pobalenie vecí a návrat domov.

I keď krátko, i tak to bola skvelá akcia. Chalani veľká vďaka!

 

PS: Aby som neopomenul ani krátku správu z nášho krasu. V Borinke, ako už bolo písané vyššie, sa v sobotu uskutočnila akcia v Strednej Garde. Po odstránení bednenia po zabezpečovacej betonáži, sa vyťažilo dovedna 60 kýbľov hliny a zahĺbilo sa necelý 1m do hĺbky, práce tiež prerušil dážď.

 

M. Ševčík

Fotogaléria