S deťmi do jaskyne

22.06.2012 13:36

   Deti s rodičmi prišli v presne dohodnutý čas k Jaskyniarskej základni kde dostali základné inštrukcie o tom čo ich bude v priebehu dňa čakat a všetkým bola skontrolovaná výstroj. Kedže prišlo 18 detí s rodičmi, bolo ich potrebné rozdeliť do dvoch exkurzných skupín. Prvá sa vydala po netopierikmi označenej ceste priamo k jaskyni SEDMIČKA. Tu sme deťom aj dospelím vysvetlili ako sa majú bezpečne pohybovať v podzemí. V jaskyni sa deti správali velmi rozumne a pozorne počúvali inštrukcie a výklad jaskyniarov. Prehliadkovú trasu zvládi bez komplikácii, v úsekoch na stupačkách a rebríku im pomohli rodičia. Dostali sa až do Velkého dómu, kde sme im poukazovali výzdobu a porozprávali o vzniku jaskyne.

    Za čas keď bola prvá skupinka v jaskyni, druhá sa zastavila cestou pri potoku, kde sa deti zahrali na rybárov, dokonca sa  im podarilo aj chytiť zopár plechových rybičiek na magnetickú návnadu. Keď sa prvá skupinka dostala na denné svetlo, pobrala sa umyť k potoku a druhá skupinka ich prestriedala do jaskyne. Po skončení prehliadky sme sa všetci presunuli ku chatke, kde sme sa posilnili obedom pripraveným na ohni. Deti si krátili čas v lese, kde boli natiahnuté laná a lanové rebríky, pri chatke si mohli prezrieť pekne pripravenú výstavu kameňov. Po obede dostali deti pamätné listy a sadrové plaketky s netopierom. Hry pokračovali hľadaním pokladu ukrytého v lese. Cestička značená netopiermi viedla deti okolo úloh, ktoré deti statočne plnili, až k sladkému pokladu.

    Akcie sa aktívne zúčastnili jaskyniari: Dano Moravanský, Csaba, Čaro, Palo Červeň, Radovan

    Chcem sa poďakovať všetkým deťom a ich rodičom za krásny, spoločne strávený čas v peknom prostredí. Zvlášť sa chcem poďakovať mojej manželke Hanke za starostlivo pripravené hry a program pre deti.          

           

Radovan Dočolomanský

Fotogaléria: S deťmi do jaskyne