Prvé letné Tatry a malá oslava

18.08.2017 14:42

Prvý tohtoročný letný výjazd sme zvolili trochu netradične a neskoro - od 28.7. do 31.7. Príčinou bol skorší termín JT a málo času na takúto akciu v júny. Na druhej strane sa nás tu zišlo "ako hadov" a tento termín mal nakoniec aj svoj reálny dôvod.

V piatok (28.7.) po 21:00 sa už v našom klasickom ubytovaní, v chate Muráň, stretávame dovedna šestnásti - M. Adam, P. Čarný, P. Filipčíková, P. Huťka, Cs. Igaz, M. Ivanický, T. Kožúch, J. Míšaný, M. Kováčiková, M. Krošlák, P. Magdolen, M. Olšavský, M. Ševčík, P. Ševčík J. Šurka a J. Tencer a tak pomaly napĺňame maximálne kapacity samotnej chaty.

V sobotu (29.7.) po výdatnom spánku a klasicky výborných raňajkách sa vzhľadom na počet zúčastnených delíme na niekoľko skupín a pracovných miest:
1. skupina (J. Míšaný, J. Šurka, M. Ivanický, P. Huťka) - Sedláková diera. Úlohou je zamerať koncové častí jaskyne a vystrojiť nebezpečné miesta v Portlandskom dóme

2. skupina, mieriaca do jaskyne Starých objaviteľov, sa rozdelila na 3 podskupiny:

   A) Cs. Igaz a T. Kožúch - úlohou je rozšíriť prechod do nových objavov na dne jaskyne

   B) P. Magdolen a M. Ševčík - úlohou je zamerať objavené častí, najmä šuchtu.

   C) P. Filipčíková, M. Kováčiková a M. Olšavský, P. Ševčík - podporná a exkurzná podskupina

3. skupina (M. Adam, M. Krošlák, P. Čarný) - povrchová akcia do masívu Úplazu

4. skupina (J. Tencer) - zázemie a logistika v base campe.

Každá skupina vyráža za svojou úlohou medzi 10:30-11:00 a postupne plný dohodnutý plán. Večer okolo 19:00 sa všetci šťastne stretávame na chate Muráň a bilancujeme si vykonanú prácu:

V Sedlákovej diere P. Huťka pomocou Dista X a programu Pocketopo zameriava 79m koncových častí jaskyne. Zároveň spolu s ostatkom partie vystroja lanom a stúpačkami záverečné horizontálne časti Portlandského dómu.

V jaskyni Starých objaviteľov Cs. Igaz a T. Kožúch za pomoci vŕtačky a kladiva rozširujú koncové časti jaskyne v mieste prechodu do nových objavov. Objavný prechod, tzv. predčasný pôrod, podkopali, spriechodnili a dosť výrazne rozšíri, čím dostal pomenovanie "Cisársky rez". P. Magdolen a M. Ševčík z nových objavov vzhľadom na členitosť chodby zameriavajú "len" doktorskú šuchtu v celkovej dĺžke 78,9m s deniveláciou 36m. Zameranie prebehlo "klasicky" - za pomoci Dista X, avšak prvý krát sme pri meraní nepoužili na zapisovanie získaných údajov trio papier-pero-ceruzka, ale mobil a programy TopoDroid a Cave3D s veľmi dobrých úspechom (na základe subjektívnych pocitov a po prvotnom porovnaní s P. Huťkom používajúcim Pocketopo sa zdá, že TopoDroid je univerzálnejší a praktickejší program). Ostatok partie si exkurzne prezrel jaskyňu Starých objaviteľov a nahliadli aj do Balónovej jaskyne.

V masíve Úplazu trojica Adam-Krošlák-Čarný postupne prechádza väčšinu známych vchodov do Čiernohorského jaskynného systému. P. Čarný sa počas prechodu Tatranskou húštinou Úplazu "odtrhne" a samostatne preskúmava jeden z bočných žľabov, pričom objavuje nádejné miesto s prievanom.

Po bilancii a dobrej večery sa ešte dohadujeme na zajtrajšom pláne. Ten je však dosť nevľúdny, pretože väčšina partie musí poobede odísť jednak pre pracovné záležitosti a jednak pre prisľúbenú účasť na akcii v Demänovskej doline - Jama 2017 (P. Huťka). Každopádne sa dohadujeme na 3 možných akciách - povrchová k vyvieračke pod zákrutou (pod Novým vrchom) a do masívu Úplazu a podzemná do jaskyne Mokrá diera. Od Čara vyzvedáme presnú polohu nádejného miesta v masíve Úplazu, ale bohužiaľ len ústne, pretože polohu nezaznamenal ani fotodokumentáciou, ani pomocou GPS/mapy. Večer končíme družnou debatou pri poháriku dobrého vína.

Nedeľa (30.7.) dopoludnia patrí čisteniu materiálu, sumarizácii nameraných priestorov a partia vedená P. Ševčíkom sa vydáva na povrchovú exkurziu k vyvieračke pod zákrutou a návšteve koncových častí kaňonu doliny Nového vrchu. Tu objavujú menšiu (do 10m dlhú) horizontálnu jaskyňu, ktorá dostáva pracovný názov "jaskyňa vydličiaka" pre nález dvojparožia pred vchodom do jaskyne. Jaskyňa sa na prvý pohľad zdá byť vysoko perspektívna, pretože sa nachádza len 150m výškových metrov nad vyvieračkou, avšak v jaskyni viac-menej absentuje prievan.

Po prieskume sa partia vracia na chatu Muráň kde už J. Tencer chystá fľašu šampanského na malú oslavu. Hoci o deň skôr, vzhľadom na dnešný odchod väčšej časti partie, oslavujeme. Zajtra (31.7.2017) to bude presne 20 rokov čo sa stali 2 významné udalosti: 1. je prepojenie jaskýň Veterná, Čiernohorská nižná a Kamenné oči a vznik Čiernohorského jaskynného systému a 2. je narodenie syna majiteľa chaty Muráň.

Pripíjame si na zdravie a spomíname na časy minulé a na tých, ktorí sa podieľali na výskume nám vyčlenenej časti krasu Vysokých Tatier. Po prípitku a obede väčšina partie opúšťa chatu na Podspádoch podľa plánu. Z odchádzajúcej partie ostáva len P Huťka, ktorý volí odchod na druhý deň v skorých ranných hodinách.

Keďže do večera ostáva ešte veľa času volíme akcie podľa dohodnutého plánu - Marcel s Matejom sa vydajú na prieskum Čarovho nádejného objavu v masíve Úplazu a Peter, Paľo a Csaba vyrážajú na exkurziu do Mokrej diery. Večer sa všetci stretávame na chate a opäť sumarizujeme. Partia do Mokrej diery absolvovala exkurziu menej zatopenými časťami, vody je málo. Partia po prieskume masívu Úplazu hlási, že síce trafili žľab a skalnú stenu, ale jaskyňu nenašli hoci v skalnej stene bolo niekoľko zaujímavých tvarov charakteru abry (ako partia zistila po stretnutí s P. Čarom na schôdzi v Bratislave, netrafili nakoniec ani žľab ani skalnú stenu).

Pondelok (31.7.) Ráno odchádza P. Huťka na expedíciu Demänová. Ostatný sa postupne balíme. Vidina odchodu sa nám, ale nepáči a tak vymýšľame kam by sme ešte "zabrdli" aby sme nemuseli skoro odísť. Voľba padá na opätovnú prospekciu vyvieračky pod zákrutou a jaskyne vydličiaka, keďže Peter ani Matej ju ešte nevideli. Vydávame sa teda ta. Medzičasom odchádza i J. Tencer. Po obhliadke nového objavu sa vraciame na chatu, dokončujeme balenie, zjeme obed, prehodíme ešte pár príjemných slov s majiteľom chaty, nahádžeme veci do áut a nakoniec (bohužiaľ) odchádzame i my.
Tým sú prvé letné Tatry roku 2017 celkom úspešne za nami.

M. Ševčík

 

PS: Ak by sa niekto chcel podieľať na prieskume nám pridelenej časti krasu V. Tatier, dátum ďalšej akcie je možné si pozrieť v našej novej sekcii kalendár. Tento krát sa bude jednak o naše každoročné "sústredenie" v Tatrách, preto je dátum konania taký dlhý. Avšak nutno poznamenať, že najväčší počet možných účastníkov prejavil príchod najmä v termínoch od 25.8. do 3.9.2017.

Fotogaléria k článku