Pohľad z Hilti pukliny

20.09.2011 13:37

Studňa na pravej strane plazivky smerujúcej od Siene strachu ku Kučeravým kvapľom už dávno upútala našu pozornosť, ale kvôli iným prácam v Garde sme sa k nej do tohto víkendu nedostali. Prístup do nej bol zablokovaný balvanmi, ktoré navyše zúžili aj celú plazivku. V sobotu sme sa vydali traja (M. Adam, Cs. Igaz a P. Magdolén) do Gardy plní očakávania, že čo pred nami skrývajú tie balvany. Po šiestich dierach sa nám ich podarilo uvolniť a Peter vliezol do studne. Hĺbka asi 3 metre, pokračovanie žiadne. Klamlivý prievan, ktorý bol predtým silný okolo studne teraz už pripisujeme zúženiu spôsobenému balvanmi. Kamene sme nahádzali do studne, a tým sme aspoň získali pohodlnú časť plazivky, ktorá sa teraz už dá zvládnuť po štvornožky.

Po krátkych dohadoch sme sa rozhodli vycúvať z plazivky a venovať sa Hilti pukline, ktorú sme otvárali pred dvoma víkendmi a do ktorej teraz odteká potôčik, ktorý je dotovaný ponorom nachádzajúcim sa neďaleko vchodu Gardy. Voda v pukline sa stráca medzi kameňmi a počuť ju z hĺbky, pod miestom, kde v pukline pôsobíme. Tento víkend sa nám podarilo rozbiť blok, ktorý nám bránil v ďalšom postupe, aj vo výhľade. Zvuk a veľkosť padajúcich kusov balvana nasvedčovali, že puklina smerom dole nemá tendenciu zužovať sa a konečne pohľad dole ukázal, že puklina nižšie, asi 5 metrov pod aktuálnym pracoviskom je širšia, odhadom taká, že človek pohodlne, po stojačky môže pokračovať v práci. Dúfajme, že jaskyňa nás neoklame a čoskoro nám dovolí vstúpiť do svojich ešte neprebádaných  častí.

Cestou von sme skonštatovali, že Žabie koleno, kde sme sa doteraz vždy doslova po uši namočili do riedkeho blata je teraz pohodlnejšie, no hlavne čistejšie. Marcel totiž počas rozširovania Hilti pukliny zmizol na istý čas a presunul blato motykou do chodby, ktorá bola objavená ešte pred prekonaním plazivky do Siene strachu.

V nedeľu sme ešte s kamarátmi navštívili jaskyňu Veľké prepadlé. Nedávno už absolvovali časť Gardy pod Dóm netopierov, no na naše prekvapenie sa vyjadrili, že Prepadlé je náročnejšia jaskyňa. Povedali, že veľké priestory nedávajú takú istotu ako užšie, v ktorých sa dá oprieť aj o protiľahlé steny. Napriek tomu exkurziu hodnotili veľmi pozitívne.

 

Cs.I.