Možné prepojenie jaskýň

03.05.2011 08:38

 

    Po štvrtkovej dokumentačnej akcii sa s Petrom Holúbekom večer presúvame do Borinského krasu. Cestou berieme Paľa Pokrievku ml., navečeriame sa v reštaurácii Zorno v Lozorne a po zotmení už kúrime na základni. V piatok ráno počkáme Csabu a spoločne ideme do Majkovej jaskyne, kde na jednom z najnižších miest pri Učiteľskej pukline umiestňujeme lavínový vysielač. Polohu volíme pri križovaní chodieb, aby rádiové vlny mohli ísť do rôznych smerov. Vyjdeme von a rýchlo zostupujeme do Starej gardy, čo sa nám darí v dobrých časových reláciách. Prichádzame do nových priestorov a od kvapľového útvaru nazývaného Škorpión smerom dolu sa pokúšame nájsť pôvodnú cestu do Pudingového dómu. Už sa ozýva aj lavínový vyhľadávač a občas zachytáva signál z Majkovej jaskyne. Do Pudingového dómu sa však nedostávame a namiesto neho sme v úplne nových priestoroch. Chodba s nepoškvrnenou tenkou blatovou vrstvou sa končí po asi 15 m. Pomenúvame ju na počesť prítomných martinských kolegov ako Turčianska chodba, resp. Turčianska záhradka. Signál z Majkovej tu ale nie je. Tak ideme naspäť a presúvame sa do Polnočného dómu, kde už na jeho začiatku je súvislý signál a displej ukazuje vzdialenosť okolo 60 m. Ako sa blížime ku koncu domu, vzdialenosť klesá a na úplnom konci v pukline za kulisou odčítavame minimum 34 m. Stále je to dosť, ale už vieme, kam treba udrieť. Navyše sa v koncovom mieste ukazuje puklinový priestor v správnom smere, kam sa bude dať dostať po vyvŕtaní diery. Signál sme sa pre istotu pokúsili zachytiť aj v Pudingovom dóme, kam sme napokon predsa prišli, ale bezvýsledne. Aspoň Csaba preliezol chodby na dne a dostal sa do minulotýždňového objavu inou cestou a zdokumentoval tam prítomnú výzdobu. Na spiatočnej trase sme sa rozdelili. Dvojica Magdolen, Pokrievka išla rýchlo hore a vzápätí dole do Majkovej jaskyne, odkiaľ vyniesla na povrch lavínový vysielač. Druhá dvojica Holúbek, Igaz sa venovala rozširovaniu Merkaptánovej pukliny, kde sa podarilo navŕtať šesť dier.

    Akcia bola teda úspešná, vieme že jaskyne sa dajú spojiť a snáď by sa ešte  mohol pokus zopakovať s tým, že vymeníme vysielač s príjmačom a signál sa pokúsime lokalizovať v Majkovej jaskyni.

P. Magdolen

 

Fotogaléria: Možné prepojenie jaskýň

......................................................................................................................................................................................................................