Koniec roka 2011 po jaskyniarsky

02.01.2012 18:39

Posledné dni minulého roku sme sa rozhodli stráviť na našej základni.  Prišli sme v stredu a začala bežná procedúra so zakurovaním a keďže je to procedúra niekoľko hodinová tak sme si na zohriatie veru museli aj niečo vypiť. Po bežných činnostiach sme vo večerných hodinách  vyrazili do Majkovej jaskyne na pracovisko pukliny utrpenia.  Keďže sme tu boli pred pár dňami, tak bolo všetko od začiatku jasné. Navŕtať a rozmeniť  bloky balvanov a transport kamenia a ostrohranej suti hore do pukliny.  Postup bol viac-menej priestorového charakteru, aj keď sme na spodku asi o pol metra klesli nižšie. Celkovo sa podarilo vytiahnuť 30 vedier do pukliny, ktorá sa od pôvodného priestoru nezadržateľne scvrkáva a mi stúpame ku stropu.

Vo štvrtok sa opäť vyberáme na pracovisko utrpenia. Striedame sa v kopaní , rozmieňaní balvanov, ukladaní a najmä vo vyťahovaní vedier. Lano je už tak klzké od blata, že preklzuje pod rukami ako had. Vybavuje sa mi hláška dolu od Peťa, že ide balvan ako hlava žraloka kladivouna. Ten kto vie, ako sú tieto tvory v skutočnosti veľké, bude vedieť o čom píšem. Nakoniec  sme vytiahli 40 vedier a na záver rozmenili balvan, ktorý krásne popraskal. Tento balvan tvorí dno šikmej plazivky, ktorá sa po vytiahnutí drobákov stane lepšie prístupná pre kopáča. Na záver sa dalo do plazivky naliezť dolu hlavou asi o 1,5 m.

Účastníci dvoch akcií: Radko Nevařil, Peter Magdolen a Martin Kučera

V piatok sme vyrazili smer Záhorie. V tento predsilvestrovský deň sa ako každoročne konal deň otvorených dverí u priateľov v Plaveckom Podhradí. Podebatovali sme pri varenom vínku a nezabudli sme pochváliť parádny most, ktorý premosťuje zníženinu neďaleko vchodu. Večer sme to istili už  priamo v Podhradí pri svornej debate.

Na silvester sme sa poschádzali z rôznych strán. Konkrétne: Peťo Magdolen, Radko Nevařil, Martin Kučera, Hanka Bučeková, Palo a Janka Meňhertovci, Milan Blusk a Luboš Janeček. Výborne sme sa bavili, boli sme sa prejsť a popriať na Game farm. Večer sa priblížil k polnoci a mi sme vystrelili k oblohe niekoľko štupľov od šampáňa a veľkú debnu svetlíc, čo priniesol Milanko. Svorná debata pri poháriku sektu sa pre dlhé cigáry Virgin predĺžila a Radko nám predvádzal, ako sa vyfukujú olympijské kruhy do vzduchu. Všetci sme sa chytali za bruchá, či už od smiechu, alebo od dobrej kapustnice je jedno, ale každý mal úsmev na perách.

Na noví rok sme sa postupne rozlúčili a poodchádzali domov. S Hankou a Peťom sme ešte zostali do druhého.

Martin Kučera