Akcia v Učiteľskej pukline

07.11.2011 11:53

V Majkovej jaskyni sme neboli už od konca apríla. Naposledy preto, aby sme lavínovým vysielačom našli a zmerali najkratšiu vzdialenosť medzi Majkovou j. a Polnočným dómom v Starej Garde. Tento víkend v sobotu sme (Cs. Igaz, P. Magdolen a R. Nevařil) sa rozhodli navštíviť učiteľskú puklinu v Majkovej j., ktorá predstavuje jej najnižšie uložené miesto, podľa mapy sa nachádzajúce asi 18 výškových metrov nad Polnočným dómom.

Pracovná akcia netrvala dlho, v jaskyni sme boli necelé 4 hodiny, no za ten čas sme premenili 9 dier s priemerom 12 mm. Ukázala sa paralelná puklina s učiteľskou, ale hlbšia takmer o dva metre, ktorá sa ťahá aj smerom na Gardu, aj opačným. Puklina na niektorých nižších miestach má takmer takú šírku ako Učiteľská, ale jej vrchná, prístupová časť je zatiaľ moc úzka pre nás. Čo je ale hlavné, cítiť z nej prievan a smerom na Gardu v závale sa ukazuje aj čierňava medzi kamenmi, čo slubuje možné pokračovanie smerom dole.

V budúcnosti, v zime uvažujeme aj o dymovej skúške, ktorá by možno potvrdila predstavu o prúdení vzduchu z Jubilejnej j. cez Gardu (buď cez Hilti chodbu, alebo cez Chaos) do Majkovej j. a hlavne by nám ukázala, či prievan v Učiteľskej pukline skutočne pochádza z Polnočného dómu.

Tento víkend okrem jaskyniarčenia sme ešte v sobotu doobeda pomáhali chatárom pri oprave cesty na Košariská z Borinky, konkrétne na Podrajde a pri kameňolome.

Večer sme boli ešte pozvaní do Zapadnutého kúta, na svadbu Dominiky a Reného, kde sme traja najvytrvalejší zostali až do rána bieleho. Aj touto cestou im prajeme všetko dobré na ich spoločnej ceste životom.

Cs.I.

 

Súvisiace články: